با نمودارهای دانش، جستجوی گوگل هوشمندتر میشود
آمارگیر وبلاگم را که نگاه میکنم، همیشه نتایج جستجوی عجیب و غریبی را میبینم. این جستجوها گرچه نشاندهنده مهارت پایین جستجو در میان کاربران ایرانی هستند، اما در عین حال حاکی از آن هستند که کاربران اینترنت انتظار دارند که گوگل و دیگر موتورهای جستجو، هوشمندانه و معنایی عمل کنند، بتوانند به سؤالات محاورهای آنها پاسخ بدهند و غرض و نیت اصلی آنها را از یک جستجو دریابند.
تا به امروز برای دستیابی به نتایج جستجو این کلمات کلیدی بودهاند که اهمیت داشتهاند، اما آیا زمانی میرسد که موتورهای جستجو کاری فراتر از جستجوی کلمات کلیدی برای ما انجام بدهند؟
گوگل به تازگی گام مهمی در راه رسیدن به وب معنایی یا semantic برداشته است که خود البته ترجیح میدهد از آن با نام نمودارهای دانش یا Knowledge Graph یاد کند.
گوگل با استفاده از پایگاه دادههای چندین سایت بزرگ از جمله Freebase و ویکیپدیا و همچنین سرویس نقشه و خرید خود، سعی دارد هنگامی که کاربری چیزی جستجو میکند، دریابد که غرض او از وارد کردن یک یا چند کلمه کلیدی چیست.
گوگل به این ترتیب به صورت مجرد به چیزها نگاه میکند، بلکه شبکهای درست میکند که در آن همه چیز در ارتباط با هم معنی دارند. مثلا نام یک نویسنده با آثارش، ژانر ادبیاش، همعصرانش، دوره تاریخی زیستاش، نزدیکانش و رقبایش به صورت یک شبکه قرار میگیرد. در این سیستم هر شخص یا چیز با رشته ریسمانهایی با چیزهای دیگر ارتباط دارد. در نهایت وقتی کسی چیزی جستجو میکند، گوگل فقط دیگر یک رشته صفحات مرتبط با کلمات کلیدی را به او پیشنهاد نمیکند، بلکه وقتی دستش را دراز میکند تا چیزی را پیدا کند، به واسطه ریسمانهای مجازی مرتبط کننده آن چیز با اشیا، اشخاص و امورات دیگر، آنها هم به جلو میآیند.
به عبارتی گوگل دیگر نمیخواهد به جستجوی کاربران به صورت یک سری کلمات کلیدی صرف نگاه کند، بر این اساس از این به بعد وقتی نام محل یا شخص یا شیء مشهوری را وارد میکنید، گوگل با استفاده از «نمودار دانش»، برداشت انسانیتر از جستجوی شما میکند.
با استفاده از نمودارهای دانش، قتی عبارت king را وارد میکنید، گوگل برای دریافت منظور شما، از شما خواهد پرسید که منظورتان واقعا شاه است یا یک تیم ورزشی یا برنامه تلویزیونی خاص. اما چیز جالبتر در هنگام جستجو در گوگل این خواهد بود که در گوشه راست و بالای صفحه جستجو، گوگل خلاصهای از اطلاعات لازم را به صورت مختصر و مفید در مورد جستجوی شما نشان خواهد داد.
مثلا وقتی نام یک هنرمند دوره رنسانس را جستجو کنید، سال تولد، آثار مهم او و همچنین نام هنرمندان دیگری که در دوره رنسانس میزیستند برای شما فهرست میشود.
در این سیستم جستجوی جدید، به نمایش درآمدن رویدادها و حوادث مرتبط با یک شخص یا محل، یا نمایش افرادی که به نوعی با یک شخص مرتبط بودهاند، کاربر را به جستجوی بیشتر در پیرامون، جستجوی اولیهاش توشیق میکنند.
نمودار دانش گوگل از جهات مختلفی اهمیت دارد:
۱- تغییری که در شیوه جستجو و تعامل ما با گوگل ایجاد میکند. نمودار دانش ما را تشویق به جستجوی بیشتر در حاشیه یک موضوع میکند. همین مطلب ممکن است در عین حال که ما را به اطلاعاتی تصادفی مفید برساند، باعث نوعی عدم تمرکز در جستجوکننده هم بشود.
ویکیپدیا را در نظر بگیرید. بارها شده است که من چیزی در ویکیپدیا جستجو کردهام و بعد وقتی مدخل اصلی را میخوانم، با لینکها و ارجاعات آن، به صفحاتی دیگری میرسم و ناگهان چشمم را باز میکنم و میبینم که در حال مطالعه چیزی هستم که ربطی به جستجوی اولیهام ندارد.
همین مطلب ممکن است هنگام استفاده از نمودارهای دانش هم رخ بدهد.
۲- موضوع مهم دیگر تأثیر احتمالی هوشمندتر شدن گوگل بر SEO است. هنوز به درستی مشخص نیست که این امر تا چه میزان بر SEO تأثیر خواهد گذاشت. اگر قرار باشد، کاربران به جوابهای سرراست سؤالهای خود برسند، بدون اینکه نیاز باشد به سایتها و وبلاگهی تولیدکننده محتوا سر بزنند، این امر باعث سقوط ترافیک وبلاگها و سایتها خواهد شد.
۳- مطلب مهم بعدی، به وجود آمدن عرصه جدید رقابتی بین موتورهای جستجو است. بعد از اینکه گوگل نتایج «گوگل پلاس» را وارد جستجوهای خود کرد، بینگ هم شروع کرد به نشان دادن اطلاعات اجتماعی در ستون کناری خود. و حالا با هوشمندتر شدن موتور جستجوی گوگل و حرکتش به سوی معنایی شدن، این احتمال وجود دارد که بینگ و دیگر موتورهای جستجو هم به این سو حرکت کنند.
پیشبینی من این است که در چند سال آینده موتورهای جستجو، کمابیش این عناصر را هنگام جستجوی کاربرانشان به آنها نشان بدهند:
– نشان دادن اطلاعات مختصر و مفید در مورد یک مطلب. (سال تولد و مرگ و آثار مهم یک نویسنده یا فیلمساز)
– ابزاری برای تمرکز بیشتر یا جستجوی حاشیهای: برای مثال وقتی کسی عبارت کتابهای علمی-تخیلی خاصی را جستجو کند، در کادر کناری، نام آثاری با حال و هوای مشابه یا فیلمی که از روی کتاب اقتباس شده یا نویسندههای مشابه خالق اثر به او نشان داده شود.
– نتایج جستجو در شبکههای اجتماعی از توییتر گرفته تا فیسبوک.
– پاسخ دادن به سؤالات محاورهای نسبتا ساده: آیا امروز باران خواهد بارید؟ دیروز پاریس سردتر بود یا نیویورک؟ پرفروشترین فیلم ماه می و از این قبیل.
در چند روز آینده به تدریج نمودارهای دانش در کشورهای مختلف فعال خواهد شد
منبع : http://1pezeshk.com/archives/2012/05/the-new-google-knowledge-graph.html
حرکت دنیا به سوی افزایش دانش را دوست دارم فقط نگران سرعت خود هستم که آیا به این شتاب می رسم ؟ ولی حرکت به سوی ناشناخته ها را همیشه دوست داشتم و پیدا کردن چراغ های روشن بازیابی برایم جالب است
همیشه باخودم فکرمیکنم تازمانی که مابازنشسته شویم، منه دانشجو!چقدرعلم وتکنولوژی پیشرفت خواهدکردحتی کتابداری و ترکیبش باتکنولوژی چه میشود وبه کجامیرسد؟وماکجای این دنیای جدیدقرارمیگیریم؟
خدامی داند….بایدبرای همسوشدن باعلم بیدارشد،دویدوپرواز کرد…
بازتاب: با نمودارهای دانش، جستجوی گوگل هوشمندتر میشود . - نشریه دبیران موسسه فرهنگی آموزشی دانش